Yüksekova-Şemdinli Fay Zonunda Deprem İhtimali Endişe Yarattı! 7-7,6 Şiddetinde Deprem Olabilir

Yüksekova-Şemdinli Fay Zonunda Deprem İhtimali Endişe Yarattı! 7-7,6 Şiddetinde Deprem Olabilir

Hakkari'de bulunan Yüksekova-Şemdinli fay zonu üzerinde sismik boşluklar, 7,0 ile 7,6 arasında bir depremin olasılığını taşıyor.

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, sosyal medya hesaplarında muhtemel felaketlere dikkat çekti ve “Hakkari depremi, komşu illerde, Irak'ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan'ın Türkiye sınırındaki il ve ilçelerde yıkıma neden olabilir” dedi.

Öğüt, Yüksekova-Şemdinli fay hattı boyunca meydana gelebilecek olası bir depremde ortaya çıkabilecek felaket senaryolarını şu şekilde özetledi:

“Depremde tüm yollar kapanabilir”

Öğüt, olası bir depremde Şırnak-Hakkari otoyolu ve Hakkari merkezi, Yüksekova ve Van otoyolunun aktif heyelan bölgelerinde olduğunu belirtti. Bu durumda, heyelanlar veya koca kaya kümelerinin yollara düşebileceğine dikkat çekerek, “Yolların ulaşıma kapanması muhtemeldir. Bu durumda, Van veya Şırnak merkezinden otoyollar aracılığıyla gerekli yardım ve arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine ulaşımı aksayabilir” ifadelerini kullandı.

“Depremde en çok etkilenecek yer Yüksekova olacak”

Öğüt, olası bir depremde en fazla zarar görecek yerin Yüksekova ilçesi olduğunu belirtti. “Zemin ayrılmamış kuvaterner, yani depreme karşı en dayanıksız zemin türüdür ve Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı da bu zemin üzerine kurulmuştur. En düşük olasılıkla bile pist hasar görebilir ve uçaklar iniş yapamayabilir” dedi. Heyelan bölgelerinde düşmeye yatkın kayaların tespit edilip gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini vurguladı ve orduyu, havaalanı yakınına gerekli ekipman ve malzemelerin sevk edilmesi için devreye sokmayı önerdi.

“Türkiye'nin komşu ülkeleri de etkilenebilir”

Öğüt, “Ayrıca muhtemel Hakkari depreminde Şırnak merkezinde de heyelan olabilir. Bu durum için de ayrı bir önlem alınmalıdır. Hakkari depremi, komşu illerde ve Irak'ın kuzeyinde, Güney Azerbaycan'ın Türkiye sınırındaki il ve ilçelerde yıkıma yol açabilir” şeklinde konuştu.

8c4c05aa-726c-4791-9ca4-0a3f8477a3ba.jpg

cdbceebe-17b6-4b5a-ae6e-0b555313a0ec.jpg

a7e98d00-a52c-47bc-be07-72dddf1b6c96.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.